Comunicat de presa – Youthpreneurs – Learning by doing

Creat in data de 24.05.19

Proiectul Youthpreneurs – Learning by doing, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice în domeniul tineretului, s-a derulat în perioada  01.03.2017 – 31.05.2019 în parteneriat internațional cu organizații din 4 tari europene: Centrul Pentru Educație și Consultanță Instrumente Structurale – România, Soluciones Tecno-Profesionales Consulting – Spania, AEVA – Associação para a Educação e Valorização da Região de Aveiro – Portugalia, KBM Consultants Ltd – Marea Britanie

Youthpreneurs – Learning by doing a avut ca scop formarea unui număr de 36 de tineri din țările partenere în domeniul antreprenoriatului prin dezvoltarea și furnizarea de traininguri și activități practic-aplicative în planificarea și conducerea unei afaceri. Proiectul nostru a urmat două direcții principale: în primul rând, transmiterea de cunoștințe în domeniul antreprenoriatului și în al doilea rând  oferirea unor experiențe de învățare de tip learning by doing, prin crearea unor planuri de afacere și implementarea lor la nivel local, atât în echipe naționale cât și internaționale. Planurile de afaceri create de tineri au fost diverse. Spre exemplu:

• Fun Tutoring – afacere națională a echipei de tineri români prin care și-au dorit să readucă distracția în procesul de învățare – prin “meditații” online adresate elevilor de 11-18 ani, au urmărit să-i ajute pe aceștia să acumuleze informații, nu doar să treacă prin ele.
  • Pers Tourism – afacere internațională formată din tineri din toate țările partenere și-a propus să ofere servicii turistice în Cluj-Napoca, Zaragoza, Aveiro și Londra, cum ar fi: turul orașului, istoria orașului și informații despre facilitățile locale, la un preț mai mic decât biletele de turism obișnuite.

Partenerii din cadrul proiectului și-au folosit experiența și au creat 2 produse intelectuale: Curicula unui curs de formare ce oferă metode non-formale și interactive de învățare în domeniul educației antreprenoriale și Ghidul Cum să începi o afacere, ce vine cu o dublă utilizare, mai întâi este un instrument util de învățare pentru tineri, ghidându-i printr-un proces pas cu pas de la ideea de afaceri la implementare și, în al doilea rând, poate fi utilizat împreună cu programele de formare în domeniul antreprenoriatului de către organizațiile interesate care doresc să-și proiecteze/ îmbunătățească propria programa orientată spre antreprenoriat.

Ambele produse pot fi accesate gratuit pe site-ul proiectului: http://youthpreneurs.epa.edu.pt/

Testimoniale:

Pentru mine, proiectul a fost o experiență distractivă și o lecție de viață. Fără îndoială, aș recomanda oricui pentru că este cel mai real mod de a învăța despre antreprenoriat. Chiar dacă prima mea experiență cu proiectul a fost însoțită de teama de a învăța ceva nou, cu ajutorul tutorilor și a materialelor bine structurate și ușor de înțeles, a devenit în curând o bucurie. Dacă ar trebui să descriu proiectul în 3 cuvinte, acestea ar fi: practică, aventură și bună dispoziție. (Andrei Vulpe, Participant român)

Participarea la proiectul Youthpreneurs a fost o oportunitate unică, nu numai pentru că mi-a oferit șansa de a învăța despre spiritul antreprenorial și cum să-mi creez propria afacere, dar și pentru că am putut întâlni oameni noi din diferite țări, precum și noi culturi. A fost, de asemenea, o mare oportunitate de a-mi îmbunătăți abilitățile personale, lingvistice și de comunicare. Să am propria afacere este o opțiune pentru mine, în acest fel toate cunoștințele pe care le-am primit au fost, cu siguranță, foarte importante și utile. (Pedro Torres, participant portughez)